Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Συστάσεις για καλύτερη διατροφή στα πλαίσια πρόληψης του καρκίνου

Κοκκίνου Μαρία, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση του μέσου πολίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που πιστεύουν πως αν είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί και πως κάθε επιμέρους προσπάθεια, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση είναι μάταιη. Και όμως, σχεδόν ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. Φυσικά δεν γίνεται όλες οι περιπτώσεις καρκίνου να αποφευ- χθούν με αυτόν τον τρόπο αλλά η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον καρκίνο ως προς την εμφάνιση, την εξέλιξη και τα επίπεδα θνησιμότητάς του παγκοσμίως. Το σίγουρο είναι ότι η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) τονίζουν πως συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην πρόληψη του καρκίνου. Οι συστάσεις είναι συγκεκριμένες και παρατίθενται παρακάτω:

  • Να είστε όσο το δυνατόν λεπτότεροι χωρίς να γίνετε λιποβαρείς.
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.
  • Αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά.
  • Προτιμήστε να τρώτε ποικιλίες από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (όπως το βοδινό κρέας, χοιρινό και αρνί) και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως καπνιστά, παστά κρέατα, μπέικον, λουκάνικα κ.α.)
  • Μειώστε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, να περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά σε 2 για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες την ημέρα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση των αλμυρών τροφών και μεταποιημένων τροφών με αλάτι.

Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας ότι:

1. Οι συστάσεις αυτές δεν είναι θαυματουργή συνταγή. Προσαρμόστε τες στην ηλικία σας, στις ασχολίες σας, στην καθημερινότητά σας και οπωσδήποτε στην ενδεχόμενη ευαισθησία ή τυχόν παθολογική κατάσταση του οργανισμού σας.

2. Οι συστάσεις μπορεί να φαίνονται αρχικά υπερβολικές αλλά κανένας δεν έχει την απαίτηση να κάνετε πράξη όλες αυτές τις αλλαγές μέσα σε μια μέρα. Καλύτερα να κάνετε ένα βήμα τη φορά, έτσι ώστε οι αλλαγές να γίνονται σταδιακά αλλά σε σταθερό και μόνιμο επίπεδο μέσα στο χρόνο.

3. Έχετε κατά νου ότι όλες οι συστάσεις αναφέρονται στο μέσο άνθρωπο που καταναλώνει περίπου 2000 θερμίδες την ημέρα. Μια γυναίκα για παράδειγμα που καταναλώνει 1600 θερμίδες ημερησίως καλό θα ήταν να δώσει έμφαση στην κατανάλωση τροφών με λίγες θερμίδες όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

4.Τρώτε με σύνεση τον περισσότερο καιρό και μην ανησυχείτε αν κάποιες φορές βγείτε εκτός προγράμματος. Μην ξεχνάτε ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας συνολικά είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου και όχι οι μερικές εξαιρέσεις.

5. Σημαντικός παράγοντας για να γίνουν τα παραπάνω πράξη είναι η ισορροπία. Γι’ αυτό τον λόγο, στην προσπάθεια αλλαγής διατροφικών συνηθειών καθορι- στική και ωφέλιμη είναι η βοήθεια από ειδικό επιστήμονα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου