Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Όσο πέφτει ο υδράργυρος… αυξάνεται η όρεξη ή είναι στην φαντασία μου;

Κάμπατζη Γεωργία, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος__

Η πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει αύξηση της έντασης της πείνας σε πολλούς ανθρώπους. Η ποσότητα της καταναλισκόμενης τροφής αυξάνεται κατά τη διάρκεια διαμονής σε ψυχρό περιβάλλον και στην καθημε- ρινή διατροφή προστίθενται πιάτα μεγαλύτερης θερμιδικής αξίας σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Απλά σκεφτείτε από ποιες τροφές αποτελείται το καλοκαιρινό μας γεύμα (π.χ. σαλάτες, φρού- τα, απλά σάντουιτς) και από ποιες το χειμερινό μας (π.χ. όσπρια, κρέατα, σούπες κτλ).

Η διαφορά αυτή δεν είναι τυχαία. Στον υποθάλαμο του εγκεφάλου

υπάρχει το κέντρο της θερμορύθμισης του σώματος, το οποίο διεγείρεται από το κρύο. Μέσω της τροφής προσλαμβάνουμε θερμίδες. Οι επιπλέον θερμίδες που προσλαμβάνουμε όταν αισθανόμαστε κρύο βοηθάνε στην καλύτερη θερμορύθμιση του σώματος. Και αυτό γιατί ο οργανισμός, εξαιτίας του πρωτο- γόνου ενστίκτου που διαθέτει, προσπαθεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους το οποίο θα λειτουργήσει σαν μέσο θερμομόνωσης τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται όλα τα ζωτικά όργανα του οργανισμού. Η μείωση της ηλιοφάνειας προκαλεί επίσης μια εγκεφαλική δυσλειτουργία η οποία είναι γνωστή ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder). Η διαταραχή αυτή είναι ένα είδος κατάθλιψης η οποία οφείλεται στη μείωση του φωτός. Οι άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται από αυτήν την διαταραχή έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα. Όλα τα πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα βοηθάνε στην αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η μεγαλύτερη επιθυμία και η αυξημένη κατανάλωση αυτού του είδους των τροφών όσο η μέρα “μικραίνει”. Επιπλέον η μικρότερη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ώστε η μοναξιά να είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα το φαγητό να “ζεσταίνει” τις ψυχές. Η σεροτονίνη εκτός από την ηλιοφάνεια επηρεάζεται από τη φυσική δραστηριότητα. Η μείωση της άσκησης στη διάρκεια του χειμώνα μειώνει με τη σειρά της την παραγωγή της σεροτονίνης από τον οργανισμό. Έτσι λοιπόν η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ελέγχου της όρεξης.

Εκτός της σεροτονίνης, έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την όρεξη. Η βιταμίνη D κατεξοχήν παράγεται στο δέρμα κατά την διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Έλλειψη ήλιου συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D.

Συμπέρασμα:

Τα ισορροπημένα γεύματα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και η σωστή πρόσληψη βιταμινών σε συνδυασμό με μια ήπιας έντασης φυσική δραστηριότητα είναι δυνατόν να μας απομακρύνουν από τις άσκοπες και παχυντικές επιδρομές μας στο ψυγείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου